Четвер, 18 Квітня 2024, 06:52Вітаю Вас Гість | RSS
Полтавська спеціальна загальноосвітня школа
Меню сайту
Категорії розділу
Фінансова звітність школи [0]
finans
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Травень » 29 » Полтавщина - рідний край
21:33
Полтавщина - рідний край
  24 травня учні школи вирушили в подорож рідним краєм. Першою зупинкою було знайомство з народними промислами у смт. Решетилівка на Полтавщині. Учні побували у закладі, де навчають народних умільців вишивальників, живописців, килимарів, кравців та закрійників. Це художній професійний ліцей у с. Решетилівка, єдиний на Полтавщині й один із небагатьох в Україні.
 
 
Діти побували в музеї навчального закладу, де представлені роботи викладачів та дипломні роботи випускників ліцею: вишиванки, килими та гобелени.
 
Побували учні й у майстерні художніх промислів. Решетилівська майстерня художніх промислів є правонаступником фабрики імені Клари Цеткін, одного з найстаріших підприємств народних художніх промислів України, із яким пов'язані важливі досягнення українського декоративно-ужиткового мистецтва. Решетилівська майстерня художніх промислів продовжує традиції заснованої в 1905 році Полтавським губернаторським земством зразково-показової ткацької майстерні.
 
 
 
Учні мали можливість спостерігати, як виготовляються унікальні килими-гобелени ручної роботи, знамениті решетилівські рушники, національні жіночі й чоловічі сорочки з витонченою ручною вишивкою, плахти, скатертини, покривала, доріжки, серветки та інші речі, які роблять наш дім і побут більш привабливим.
 
 
Наступна зупинка була в Опішні.
 
 
На території стародавнього містечка Опішня та в його околицях керамічне виробництво виникло в найдавніші часи нашої історії.
 
 
 
Сьогодні селище заслужено вважається гончарною столицею України, а створений Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному єдиний в Україні спеціалізований етномистецький, науково-дослідний, культурно-освітній, навчально-виховний заклад, який постає всеукраїнським центром дослідження, збереження і популяризації гончарської спадщини України. Фондові колекції репрезентують: гончарні осередки всіх історико-етнографічних регіонів України, унікальну збірку дитячої глиняної іграшки, колекцію зарубіжного гончарства. Збереглася єдина в Україні виробнича гончарська споруда з горном початку ХХ століття.
 
 
 
До складу Національного музею-заповідника українського гончарства в Опішному входять структурні підрозділи, які є памятками культурної спадщини: Меморіальний музей-садиба гончарської родини Пошивайлів, Музей-садиба гончарівни Олександри Селюченко, Музей мистецької родини Кричевських, Меморіальний музей-садиба філософа і колекціонера опішнянської кераміки Леоніда Сморжа та приміщення земської губернської гончарної майстерні.
 
 
Учні мали нагоду власноруч спробувати сворити глиняні вироби.
 
 
 
Переглядів: 648 | Додав: scool | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту